top of page
Aydin Yasar

Bir karakter mesleği - PO/BA



Geçmiş zaman, üniversite tercihleri yapacağız diye seçeneklerimi değerlendiriyordum ve tabi ki tüm tercihlerim mühendislik olacaktı. “Neden” diye soranlara da cevabım çok standart: “İnsanla uğraşmak istemiyorum, komutlarımı net uygulayan makineler, robotlar yapmak, onlara hükmetmek varken insanla niye uğraşayım?”

Tabi yıllar gelip geçtikçe, mühendislik okumama rağmen, girdiğim ve çıktığım tüm ortamlarda muhabbetin öne çıktığı ve bir şekilde teknik işleri daha teknik profilli kişilerin yürüttüğü ama kritik kararların az önce belirttiğim muhabbet ortamında verildiğine tanık oldum. Yönetici, rektör, daire başkanı, genel sekreter gibi unvanlarda insanların asıl karar verici olduğunu ve yapılacak işlerin parasını veren müşterisi olduğunu gözlemledim. Ben de iletişim yönünden kuvvetli olduğumu bu sayede gözlemledim ve bu karar meclislerinde kritik soruları sorup, doğru yönlendirmeler ile nihai kararların verilmesine çok kez katkılar sağladım.

Her ne kadar tekniğe ilgim ve o konuda ki öğrenme iştahım devam etse de, şartlar beni hep “müşterinin isterlerini iyi anla, takıma doğru aktar ve doğru geri bildirimler çerçevesinde doğru ürünü teslim et” döngüsüne itti. Hatta ticariişlerimde de dünyanın öbür ucunda ki üreticilere anlattım bu kritik talepleri, fabrikaları yerinde ziyaret edip numuneler ile anlattim, numune trafikleri ile feedback döngüsü kurup dogru ürünü iyi fiyatla temin edebilmek için mücadele verdim.

Zamanla bir de öğrendim ki, özellikle yazılım dünyasında “Product Owner - PO” (Ürün Sahibi) ve “Business Analyst -BA” (İş Analisti) şeklinde roller olduğunu öğrendim. Bazen ülkeler, sektörler gibi parametrelere bağlı olarak neredeyse aynı işi yapan bu kişilere “Product Manager - PM” (Ürün Yöneticisi) ve nadiren de “Project Manager - PM” (Proje Yöneticisi) dediklerini de görebilirsiniz. Proje Yöneticisi daha az, çünkü özellikle yapı projelerinde bu görev tanımı tam da adı gibi kullanılıyor.

Meğer bunca zamandır karakterim gereği bilinçsiz olarak yürüttüğüm sorumlulukların bir mesleki tarifi varmış ve bu rollerin etraflıca öğrenilebilir yöntemleri varmış. Belli altyapıya sahip olan doğru karakterler için bu meslek rollerinin çabuk öğrenilmesi ve uygulanması da oldukça mümkün oluyormuş.

Özetle PO ve BA rollerinin öğrenilmesi belirli insan profili ve karakterler için çok hızlı olabiliyor ve karakter desteklemiyorsa bu rollerin uygulayıcılığı genelde havada kalıyor.

Peki neden PO ve BA rolleri karakter rolleri? Hangi karakterler hangi rollere?

Aslında tüm meslek grupları veya roller çeşitli karakterler hitap eder desek çok yanlış olmayabilir. Yazılım dünyasında genellikle tekniği çok seven, teknik çılgını bazı profillerin karakterlerinde benzerlik görmek mümkün.

PO/BA rollerinde önemli karakter unsuru iletişim insanı, sosyal karakter sahibi olmak desek, işin özünü vermiş oluruz sanıyorum.

Yine de kur kuruya iletişim insanıyım demek yetmeyecek, biraz satış bilmek, müzakere ve ikna yönünün kuvvetli olması, çok iyi dinleyici olmak, problemleri net adresleyip çözüm önerilerini muhattaplar ile birlikte geliştirmek, çok kanallı iletişim döngüsünde netliği muhafaza edip politik ifadelerden kaçınmak ve benzer çok fazla ilave vasıf saymak mümkün.

Bu yazılar çoğaldıkça ve belirli miktar okuyucuya ulaştıkça, umuyorum ki belirli bir kulliyat ve öğrnme materyali olarak bu rolleri pratik etmek isteyen insanların referans kaynakları arasında yer alacaktır.

An itibari ile söz kalabalığı yapmaya lüzum görmedik, Vallahu-alem!

6 views

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page